Ipari fotózás egy szerelem gyerek .

ipari fotózás, céges fotózás, munkafolyamat fotózás, céges rendezvényfotózás, ipari lifestyle fotózás , 

Az ipari fotózásnak számtalan válfaja létezik. Kültéri, beltéri, mikró, vagy makró méretű tárgyak, eljárások kerülhetnek a fényképezőgép elé:-). Az ipari fotók lényege, a tárgyilagosságon kívűl az hogy egyfajta művészi látásmóddal mutasson be bármilyen ipari műremeket és a láthatóságon kívül a szerethetőség határain belülre helyezze el, az elkészül professzionális fotókat. Ahhoz, hogy tényleg "íze" legyen egy-egy ipari fotónak nem csak meg kell ismerni az adott "vasat" de kedvelni is kell annak megjelenését. Sokszor tapasztalom azt, hogy a fotózás alkalmával a megbízó nem elégedett magával a fotózásra szánt eszközzel, termékkel a megjelenését tekintve, mert... túl koszos, túl öreg, túl rozsdás ésatöbbi. Nekem ezek a dolgok mind-mind az elkészült fotók ízét jelentik. Természetesen van az a szituáció, amikor ezek hátráltatják a képi kommunikációt, de ezekben az esetekben ezek az "ízek" nem is kerülnek a képleképzés folyamatába. Én imádom az iparri dolgokat, legyen az egy 50 éves kazán, vagy egy hipermodern szikraforgácsoló gépsor:-) Az ipari fotózás csakúgy mint maga az ipar-szó is egy gyűjtőfogalom, éppen ezért maga a fotózás sem áll meg egy-egy gyárépület falain belül. Ugyanúgy ide tartozik egy burgonyaföld befotózása, csakúgy mint egy tervezőiroda rajzasztalainak meghatározó rendje is.

Az ipari fotózás, egy sokkal szegmentáltabb területe az úgynevezett  céges fotózás . Ez a fotózási terület a vállalatoknál dolgozó munkatársakra fókuszál. A gyártási folyamatokra, az emberel lifestyle bemutatására. Ez is szerves részét képezi egy-egy céges bemutatkozó anyag vizuális megjelenésének. 
  
MIKOR, ÉS HOGYAN TÖRTÉNIK AZ IPARI FOTÓZÁS?
Beszéljük át milyen elképzeléseid vannak a megfotózni kívánt termékekkel, technológiákkal kapcsolatban. Ha tudom mitt szeretnél, akkor a mögöttem álló sokéves tapasztalattal, és a grafikusi látásmódommal proaktív módon javaslatokat tudok adni mind a kivitelezéssel kapcsolatban, mind a további felhasználásokkal kapcsolatban. Én például ha beállítok egy képet (háttér, előtér, kiegészítők) mindíg készítek álló és fekvő képet is az adott beállítással, mert tudom mint grafikus, hogy mennyire bosszantó, ha egy katalógusban nem lehet felhasználni egy képet csak azért, mert nincs belőle mondjuk pont egy kétodalon átfutó fekvő image fotó a termékről. 

MIKOR, ÉS MILYEN FORMÁTUMBAN KAPJUK MEG A CÉGES FOTÓKAT?
A céges fotókat kiteszem az www.adonyi-foto.hu oldalra egy olyan linkre, amelyet csak te tudsz elérni. Ebben a fotóalbumban megtekintheted az általam a cégedről készített image, üzleti portré, vagy éppen a munkafolyamatok bemutatásáról készült fényképeket. Ebben az albumban tekintheted meg az esetlegesen elkészült drónos videókat is. A végleges, vízjel nélküli 2-4 Mb közötti, jpg-formátumú képeket a számla kiegyenlítése után küldöm el neked a Google Drive , vagy wetransfer segítségével. Körülbelül 3-8 nap kell ahhoz, hogy a nyersanyagon be tudjam állítani a fényerőket, színkorrekciókat, kontrasztokat, élességeket, stb. Az albumban található képek sorszámának megadásával tudod kiválasztaniazokat a fotókat, melyeket szeretnél megkapni. Az
úgynevezett forrás file-ok (RAW-NEF stb.) nálam maradnak, ezek nem kerülnek átadásra.

Fenntartom a jogot, hogy az általam készített fotókat referenciaként felhasználhassam online vagy offline formában. Természetesen ha te kifejezetten, írásban elzárkózol attól, hogy fotóid megjelenjenek a referencia albumomban, ezt tiszteletben
tartom, és a fotóidat nem használom fel. Ezt a dolgot már az árajánlat elkészítésekor tudnom kell, mivel én alapértelmezésben azzal számolok, hogy a termékeidről, telephelyedről készült ipari fotók is a referenciáimat fogják büszkén bőviteni:-) 

KLASSZIKUS IPARI FOTÓZÁSI ÁRAK:

KLASSZIKUS KITELEPÜLÉSES IPARI FOTÓZÁS:

110.000 Ft-tól  

(Az árat mindíg az adott feladat fogja meghatározni. Nem mindegy hogy egy dagasztókép működését kell befotózni, vagy egy bányában a futószalag mellett kattannak el azok a profi fotók amik bemutatják a
tevékenységedet.)

 HÁTTÉR: az ipari helszín szolgál háttérként, ezért a fotózások alkalmával szükséges egyfajta rendezettség, tisztaság. A kopott fal, és a használattó patinás gépek nem jelentenek problémát, de a szétdobált szalvéták és üditősüvegek nem emelik e fotók értékét.
 RETUSÁLÁS: alapretusálás, képélesség, színhők, képkoszok eltüntetése
 FELHASZNÁLÁS: offline-online 
 FOTÓZÁSI HELYSZÍN: opcionálisan külső helszínen vagy éppen belső helyszínen
 KÉPMENNYISÉG: Minimálisan megrendelhető képmennyiség 10 db iparifotó. 
 HATÁRIDŐK: fotózás + retusálás határidő: fotók számától függően néhány munkanap és 1 hét között
 GRAFIKAI UTÓMUNKA: az elkészült iparifotók körbevágása (cliping path) nem tartozik a ipari fotózáshoz közvetlenül. Amennyiben lyukadószínes png formátumban lenne szükséged az elkészült képekre, az ajánlatomban külön rész fog foglalkozni ezzel a grafikai módosítási tétellel.
  KISZÁLLÁSI DÍJ: az ár minden esetben tartalmazni fogja a kiszállási díjat, ez külön nem kerül kiszámlázásra.
  FELHASZNÁLÁSI JOGOK: 
online-offline korlátlan felhasználási jogok. Harmadik félnek történő továbbértékesítés esetén külön megállapodást kell kötni!

Az ipari fotók nagyszerűsége abban rejlik, hogy az amúgy a munkafolyamatoban használt gépe, eszközök, munkatársak együtt alkotnak egy magasabb szintű vizuális megjelenést.

Több, mint fénykép

ONE CLICK FOR YOU


 Néhány gyakori kérdés az ipari fotózással kapcsolatban:

1. Mi van akkor ha a kijelölt időpontban szakad az eső egy külső helyszínes fotózás esetén?

- Nos ebben az esetben telefonon egyeztetünk, és vagy megvárjuk az eső végét, és utána elkészítjük néhány tócsában tükröződő "gépfotókat", vagy kijelölünk egy új időpontot a fotózásra.

Néhány verkfotó néhány külsőhelyszínes fotózásról:

nagyméterű tárgyak helyszíni  image fotózása kiegészítökkel

Nagyméterű tárgyak helyszíni  image fotózása kiegészítökkel.

értékes vintage tárgyak fotózása kis és nagy méretben

Értékes vintage tárgyak fotózása kis és nagy méretben.

céges környezetben történő termék fotózás kollégákkal

Céges környezetben történő termék fotózás kollégákkal.

élő helyszínes (kávézó) reklám fotózás cég által biztosított modellel

Élő helyszínes (kávézó) reklám fotózás cég által biztosított modellel.

2. Hogyan kapjuk meg a képeket

- Általában én elő szoktam vállogatni a képeket, és azok amelyek nem felelnek meg az én szakmai elvárásaimnak nem is kerülnek bele abba az adagba ami majd átadásra kerül. Amikor elkészülök az alapretusálással, egy link segítségével mutatom meg nektek az eredményt. Ha minden ok, akkor a honoráriumom átutalása után Weetransfer segítségével küldöm el nektek a képeket letömörítve.

3. Mit jelent az "alapretusálás"?

- Az alapretusálás az elkészített képek színbeállításaira, az esetleges "képkoszok" eltüntetésére, a mélységélességek beállításaira, és a kontrasztértékek megadására vonatkozik. Ez az eljárás a képek össz élvezeti értékét kívánja erősíteni. Az alapretusálás folyamata nem terjed ki olyan digitális képmanipulációkra, mint az egyes telemek méretének megváltoztatása, vagy fizikailag ott lévő, vagy épp nem ott lévő elemek beiktatása a képekbe. Én szeretem a képeket színesben elkészíteni, ami azt jelenti, hogy az általam készített ipari, és egyéb fotók szaturáltsága meghaladja az átlag értéket.

4. Milyen fotók fognak készülni a fotózás alkalmával?

- Egy-egy fotózás alkalmával rengeteg fotó készül a témáról. Lesznek olyan fényképek, amelyek nem tartalmaznak plusz fénytechnikákat, de lesznek olyanok is melyeket studió és rendszszervakuk segítségével hozok majd létre (részletfotók, hangulatfotók, műszaki fotók). Ezért kell az ipari fotózás legelején tudnom, hogy mit szeretnél elérni a képekkel.

5. Honnan tudod, hogy melyik "gép" hogyan működik, és mi a fontos bennük?

- Elárulom neked, sehonnan:-). Természetesen rengeteg gép működésével tisztában vagyok, de nem ismerhetek mindent amit az élet elém sodor ebben a témakörben:-). Közösen kell meghatároznunk, a rögzítésre szánt részleteket. Símán el tuom képzelni, hogy olyan helyen is kellene képeket készíteni, ahová vagy nem férek be, vagy nem lehetek ott a"gép" működése közben:-) Nos beszélnünk kell hogy is oldjuk meg ezeket a dolgokat.

6. Csak Budapesten fotózol?

- Szívesen megyek bárhová fotózni, az ország egész területén. Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy ennek vannak plusz költségei, mert az üzemanyagot és az autopálya matricát nekem sem adják ingyen...egyenlőre:-) Ha vidéki fotózást szeretnél, akkor vedd fel velem a kapcsolatot, hogy leegyeztessük hol szeretnéd a fotózást megcsinálni.

7. Technika,-technonógia...

- Az átadott képek 240-300 dpi bittartalma (2-4 Mb) tökéletesen elegendő a hagyományosan vett fotóméretek kinyomtatásához, és a online webes megjelenésekhez. Amennyiben 4K felbontású monitoron szeretnéd nézegetni a fotókat ahhoz viszont már kevés lesz ez a felbontás. Ide már 8-12Mb
felbontású képek kellenek. Nekem a retusálás előtt tudnom kell, hogy milyen eszközön szeretnéd az elkészült képeket  nézegetni.

7. Technika,-technonógia...

Fenntartom a jogot, hogy az általam készített fotókat referenciaként felhasználhassam online vagy offline formában. Természetesen ha te kifejezetten, írásban elzárkózol attól, hogy fotóid megjelenjenek a referencia albumomban, ezt tiszteletben tartom, és a fotóidat nem használom fel referenciaként.
- Az elkészült képeket wetransfersegítségével Rar-formátumban (tömörítve) fogom elküldeni neked. Ez nem azért van így, mert szeretnék feladatot adni neked abból a szempontből, hogy egy újabb platform kezelését elsajátítsd:-)Ekkora méretű fileokat csak így lehet közlekedtetni a neten:-) 

- Az árajánlatomban leírt alapretusálás pontosan azt jelenti amit a szóképben olvashatsz:-) Ebben a kategóriában nem tartozik bele a képen látható ipari momentum megjelenésének fizikai megváltoztatása. Sorry:-)

8. Mit jelent hogy grafikus is vagy?

- Végzettségemet tekintve fotós-grafikus vagyok. Ez azt jelenti, hogy a fotózások alkalmával én a képeket már adott esetben tipografált formában látom. A képek egyensúlyát úgy alakítom ki, hogy legyen hely a katalógusban a szövegeknek. Számos kisebb-nagyobb vállalkozásnak készítettem már komplett arculatokat, vagy épp katalógusokat, újságokat. Ha ez a dolog is érdekes lehet számodra, nézz körűl a grafikai tevékenységemet bemutató oldalamon is:-) : www.free-dimension.hu

Amennyiben úgy döntöttél, hogy velem szeretnéd elkészíttetni a tárgyfotóidat, kérlek, vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségek valamelyikén: email: adonyi.g@gmail.com vagy telefon: +36306092059. Beszéljük át az elképzeléseidet a termékeid fotózásával kapcsolatban! Mire szeretnéd felhasználni az elkészült termékfotókat? Nem mindegy, hogy webes felbontásról beszélünk, vagy valami nagyfelbontású selyemrácsos papíralapú négyszínes katalógusról. Nem mindegy, hogy fehér alapon, vagy greenboxban történik a fotózás, és az sem, hogy a tárgyak körbevágott, átlátszósággal ellátott fotóira van szükséged, vagy egy beállított imageképre.

Az iparban használt alapanyagok, vagy azok megmunkálására használt gépek eszközök számtalan lehetőséget rejtenek egy jószemű termék és vagy ipari fotós számára.

Adonyi Gábor
Buy me a coffeeBuy me a coffee

Több, mint fénykép

ONE CLICK FOR YOU


KAPCSOLATFELVÉTEL

Kérlek írd be a korrekt email címedet!